CHAMONIX - De reddingsdienst in het Franse Chamonix hoopt woensdag op de Mont Blanc verder te kunnen zoeken naar de Nederlandse bergbeklimmer die sinds zaterdag wordt vermist. Commandant Nicolas Bonneville van de plaatselijke politie toonde zich dinsdag zeer pessimistisch over het lot van de vermiste Nederlander en diens Franse gids.

Het weer was maandag te slecht om naar de 29-jarige Utrechter en de 57-jarige gids te zoeken. De reddingsdienst hoopt woensdagochtend vanuit een helikopter het gebied waar de twee zich mogelijk bevinden te kunnen bekijken. Het zicht is dan vermoedelijk beter dan dinsdag. Volgens Bonneville is er echter nog steeds lawinegevaar. Dat bemoeilijkt het reddingswerk.

Over de overlevingskansen van het duo is de commandant "erg, erg pessimistisch". "We hebben het over een hoogte van tegen de meter en daar is het overdag al beneden het vriespunt."

De Utrechter was zaterdag met een groep op weg naar de hoogste berg van Europa toen hij op de noordkant van een nevenpiek, de Mont Blanc du Tacul, erg vermoeid raakte. Zijn uit Chamonix afkomstige gids besloot hem terug te brengen naar beneden. Tijdens de afdaling zijn de twee overvallen door een lawine. De reddingsdienst heeft zaterdagavond en de hele zondag naar de twee gezocht. De gids was volgens Bonneville zeer ervaren.