AMSTERDAM - Medewerkers van taxfreewinkels op Schiphol vormen een belangrijke schakel in grootschalige cocaïnesmokkel via de luchthaven. Via personeelsdoorgangen loodsen ze grote hoeveelheden coke door de grensbewaking.

Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een rechercheonderzoek van de marechaussee en douane op Schiphol onder de naam 'Operatie Muskusrat'. Inmiddels zijn in dat onderzoek vier werknemers van taxfreewinkels en vijf drugskoeriers gearresteerd.

De gearresteerde werknemers konden ongezien de grens oversteken met pakketten van tien kilo cocaïne, doordat zij beschikken over toegangspasjes waarmee ze de personeelsuitgangen konden gebruiken en zo de grensbewaking konden omzeilen. In totaal werken op Schiphol 50 duizend mensen die over zulke pasjes beschikken.

De koeriers worden allemaal begeleid door een soort bewakers, die er op toe moeten zien dat ze de drugs netjes op de plaats van bestemming afgeven. De handlangers moeten er bovendien voor zorgen dat de smokkelwaar niet wordt gestolen door rivaliserende bendes. Volgens de marechaussee is er met de arrestaties van de medewerkers en koeriers een complete drugslijn opgerold.