DEN HAAG/BANGKOK - Het aantal aids-weeskinderen is wereldwijd in nog geen twee jaar tijd gegroeid van 11,5 naar 15 miljoen. De meesten wonen in Afrika ten zuiden van de Sahara. In 2010 hebben alleen in deze regio al meer dan 18 miljoen kinderen een of beide ouders aan de gevreesde ziekte verloren.

Bekijk video: Frankrijk beschuldigt VS van chantage
Modem/ Breedband

Dat voorspelt Unicef in het dinsdag verschenen rapport Children on the Brink 2004, dat de VN-kinderrechtenorganisatie samen met Unaids en Usaid uitbrengt tijdens de internationale aids-conferentie in het Thaise Bangkok.

Uit het rapport blijkt dat de aids-epidemie op grote schaal gemeenschappen in delen van Afrika ten zuiden van de Sahara verwoest. In deze regio woont tweederde van alle mensen die besmet is met HIV. Het percentage kinderen dat een of beide ouders heeft verloren aan aids is toegenomen van 2 in 1990 tot 28 in 2003.

Geen hulp

Negen van de tien aids-wezen in dit gebied woont bij een oudere broer of zus of een ander familielid. Deze families ontvangen geen hulp van buitenaf, terwijl ze daar grote behoefte aan hebben, stelt de kinderhulporganisatie.

"Zonder een beschermende familieomgeving lopen kinderen groot risico om uitgebuit, mishandeld en gediscrimineerd te worden." Unicef pleit verder voor opvang voor kinderen die momenteel met chronisch zieke familieleden leven en spoedig alleen zullen overblijven.

"We moeten hun ouders gezond en in leven houden, ervoor zorgen dat kinderen goed onderwijs krijgen en de wetten, het beleid en de regels die kinderen beschermen tegen uitbuiting en misbruik versterken", aldus internationaal Unicef-directeur, C. Bellamy in het rapport.

Actieplan

De Verenigde Naties hebben samen met een aantal partnerorganisaties een actieplan opgesteld om donor- en getroffen landen richtlijnen te geven in de steun aan kinderen. Verder zorgt de kinderrechtenorganisatie ervoor dat getroffen families de middelen hebben om te kunnen zorgen voor aids-wezen.

Deze steun varieert van het betalen van schoolgelden en het voorzien in medische zorg tot het bieden van een beroepsopleiding aan familieleden. Daarnaast zet Unicef zich in voor goedkope aids-remmers.

Het rapport waarschuwt ook voor de gevolgen van aids in andere werelddelen. Azië bijvoorbeeld, waar 60 procent van de wereldbevolking woont, krijgt volgens de organisaties ook spoedig te maken met een groot aantal aids-wezen als het niet onmiddellijk stappen neemt om de aids-epidemie te stoppen.