BRUSSEL - De interim-regering van Irak wil meer steun ontvangen van de landen van de Europese Unie. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Zebari heeft maandag meer dan twee uur vergaderd met zijn Europese collega's in Brussel, onder voorzitterschap van de Nederlandse minister Bot.

De EU-landen gingen niet direct in op de vragen van Zebari. Wel zei Bot dat de EU Irak wil helpen bij de komende verkiezingen, door het sturen van waarnemers en door het opbouwen van het bestuur, onder meer met opleidingen. Dat is in grote lijnen ook wat Zebari verlangt.

Onduidelijk is echter welke hulp er precies gevraagd en geboden wordt, bovenop de hulpprogramma's van de Verenigde Naties. De EU-ministers hebben geen bedrag genoemd.

Zebari wil dat de EU ook de diplomatieke banden aanhaalt. "Een kantoor van de Europese Commissie in Bagdad zou meer dan welkom zijn", zei hij na afloop van de vergadering. Maandag kondigde Frankrijk aan de diplomatieke banden te willen herstellen.

Doodstraf

De EU verlangt dat Irak de doodstraf afschaft. Zebari zei dat hij "persoonlijk voor afschaffing" is, maar dat zijn land de straf nodig heeft als "afschrikwekkende optie".