ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat illegale straatraces landelijk aanpakken. Het OM stelt regels op om deelnemers aan de races op een uniforme manier te kunnen berechten, aldus het ministerie maandag.

Deelnemers aan straatraces zijn volgens het OM schuldig aan hetzelfde feit, namelijk het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid. "Daarom is het mogelijk om ze op dezelfde manier voor de rechter te krijgen en ze dezelfde straf op te leggen. Daarvoor moeten wel regels worden opgesteld", zegt een woordvoerder.

Verder gaat het OM bijhouden waar de races worden gehouden en hoe vaak dit gebeurt. Als deelnemers door de politie worden gesnapt, krijgen ze een proces-verbaal, meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM zegt de laatste tijd een stijging van het aantal straatraces te zien. Daarom is het nodig om de jongeren die meedoen aan dit soort races, landelijk aan te pakken, aldus de woordvoerder.

Ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is verontrust door het aantal illegale wegraces. "Politie en justitie moeten dit probleem aanpakken, voordat het te erg wordt", zegt directeur J. Vaessen. Er zijn geen veiligheidsvoorzieningen en het gebeurt op de openbare weg, zegt Vaessen.

Zaterdagavond hebben jongeren nog op diverse plaatsen wegraces gehouden of voorbereid. In Druten viel een dode en in Alkmaar raakten drie personen gewond. In Eindhoven hield de politie vijf racers aan. Zondag raceten circa honderd scooterrijders in Delft.

/NIEUWSDode bij illegale wegrace in Druten