AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft Özgür O. maandag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Tegen de 27-jarige Alkmaarder was vier jaar cel gevorderd.

Het hof acht O. medeplichtig aan de moord op Romy van Buuren in . Romy was het 1-jarige dochterje van Özgürs in 1998 overleden broer Okan en Marion van Buuren. Moeder en dochter uit Bergen stonden ruim vijf jaar lang te boek als vermist. Op aanwijzing van O. trof de politie hun stoffelijke overschotten eind juli 2002 aan in het duingebied tussen Bergen en Egmond.

Wroeging

Aanvankelijk gold O., die zijn verhaal uit wroeging opbiechtte aan de ouders van Marion van Buuren, voor politie en justitie als getuige. Dat veranderde toen bleek dat hij verschillende verklaringen had afgelegd.

Bij de politie zei O. dat zijn oudere broer hem circa een maand na de verdwijning van moeder (19) en dochter op 8 juni 1997 had gewezen waar beide lichamen lagen begraven. Tegen de familie Van Buuren zei hij echter dat hij erbij was toen zijn broer Romy om het leven bracht. Marion zou op dat moment al zijn overleden.

Passieve houding

Op basis van de verklaring van de familie Van Buuren eiste justitie in Alkmaar vorig jaar mei vijf jaar cel tegen O. De rechtbank sprak hem echter vrij. Zelfs als hij erbij was geweest, zou zijn passieve houding hem niet strafbaar hebben gemaakt, oordeelde de rechtbank. Advocaat-generaal C. van Beuningen vond dat de rechtbank zich daarmee "te gemakkelijk" van de zaak had afgemaakt.