NAJAF - Bij een aanval maandag op een ziekenhuis in de Iraakse stad Najaf zijn vier van de 45 aanvallers om het leven gekomen. Dat meldde een bron bij de politie. De aanval begon, nadat Amerikaanse militairen zich van een nabijgelegen basis hadden teruggetrokken.

Leden van de Iraakse politie en leger wisten de aanval af te slaan. "Vier aanvallers werden gedood en zes raakten gewond, de overigen zijn vastgenomen", aldus de bron. Hij ontkende dat het om leden van de Mahdi-Leger zou gaan, de militie van de opstandige geestelijke MUqtada al-Sadr.

Bij andere incidenten in Irak vielen verschillende doden. Zuidelijk van Bagdad werd een functionaris van de Badr Brigade doodgeschoten. De brigade is de gewapende arm van de sjiitische Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (Sciri). Het motief van de aanslag is onbekend.

In Basra werd een soennitische geestelijke doodgeschoten. In de zuidelijke stad vormen de soennieten veruit de minderheid. Sjeik Abdel Majid Kanai werd onder vuur genomen door twee gemaskerde mannen toen hij zijn moskee verliet. De daders zijn ontkomen.