JERUZALEM/RIYAD - Premier Ariel Sharon van Israël heeft maandag in een rede tot het parlement opnieuw fel uitgehaald naar Yasser Arafat. Volgens hem staat de Palestijnse leider achter de bendes van moordenaars, die de Israëliërs uit het Midden-Oosten willen verdrijven. Arafat heeft naar zijn mening een terreurbewind gevestigd.

Sharon zei dat het leger doorgaat met zijn offensief op de Westelijke Jordaanover tot het doel is bereikt. Wel zal hij proberen er zo snel mogelijk een einde aan te maken. Soldaten zullen dan terugkeren naar bufferzones tussen Israël en de Jordaanover.

Hij ging niet direct in op de oproep van de Amerikaanse president Bush om zo snel mogelijk weg te gaan uit Palestijnse steden. "Deze missies zijn nog niet beëindigd", aldus Sharon. Het zou echter wel altijd al hebben gegaan om een tijdelijke operatie.

Vredesvoorstel

Sharon zei het Saudische vredesvoorstel te verwelkomen. Daarin erkennen de Arabische landen Israël, mits Israël zich terugtrekt uit de in 1967 bezette gebieden. Ook is de premier bereid om Arabische leiders te ontmoeten om over vrede te spreken. Sharon zei dat te zullen bespreken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell.

Sharon had documenten bij zich die volgens hem de betrokkenheid van Arafat aantonen bij de zelfmoordaanslagen. "De bende moordenaars heeft een leider", zei Sharon, wapperend met de papieren.

Arafat

De Palestijnse leider Arafat heeft telefonisch overleg gevoerd met de Saudische kroonprins Abdullah. De kroonprins, bedenker van een vredesplan voor het Midden-Oosten, zal later maandag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell ontmoeten.

Volgens het officiële Saudische persbureau hebben Arafat en de kroonprins gesproken over de 'ontwikkelingen in de Palestijnse gebieden, het lijden van het Palestijnse volk en de gevolgen daarvan voor de veiligheid en stabiliteit in de regio'. Abdullah zou zijn steun hebben betuigd.

De Amerikaanse minister Powell is onderweg naar het Midden-Oosten. Zijn eerste stop is Marokko, waar hij Abdullah zal ontmoeten. De prins is architect van een vredesplan waarin wordt voorgesteld dat Israël zich terugtrekt uit alle gebieden die het tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 had bezet. In ruil daarvoor erkennen alle Arabische landen Israël.

Schotenwisseling

Bij de Geboortekerk in Bethlehem hebben Israëlische militairen maandag een 26-jarige Palestijn gedood die een brand in een gebouw naast de kerk wilde blussen. Dat hebben Palestijnse bronnen gemeld.

Uit kantoorruimtes, die deel uitmaken van het naast de kerk gelegen klooster, kwamen rook en vlammen. Volgens gouverneur Mohammad al-Madani van Bethlehem verhinderden Israëlische militairen de brandweer het vuur te blussen.

Ongeveer tweehonderd gewapende Palestijnse militanten houden zich al dagenlang schuil in de Geboortekerk, een van de heiligste plaatsen van het christendom. De basiliek staat boven een grot, waarin Jezus Christus volgens de bijbelse overlevering is geboren.

Reservisten naar grens Libanon

Het Israëlische leger heeft reservisten gemobiliseerd, die worden ingezet aan de grens met Libanon. De mobilisatie is een reactie op de aanvallen van de pro-Iraanse Hezbollah op Israëlische militairen.

De Israëlische krant Haaretz meldde maandag op gezag van de legerradio dat zondag bij een aanval op een militaire post zeven Israëlische militairen gewond zijn geraakt. Ook het omstreden Shebaa Farms, een gebied bij de Golan-hoogvlakte, is regelmatig het doelwit van beschietingen door de Hezbollah.

Een Israëlische legerwoordvoerder wilde maandagmorgen niet zeggen hoeveel reservisten er naar de grens met Libanon worden gestuurd.

/DOSSIERMidden-Oosten