CHAMONIX - De Nederlandse bergbeklimmer en zijn Franse gids, die zaterdag op de Mont Blanc verdwenen, zijn waarschijnlijk om het leven gekomen. De gendarmerie van Chamonix meldde maandag dat zoekacties onmogelijk zijn wegens het slechte weer op de berg.

Een woordvoerder van de lokale reddingsdienst Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne (PGHM) vertelde maandagmiddag dat de kans dat de twee nog leven 'zeer klein' is. Ook hij noemde de huidige weersomstandigheden met hevige sneeuwval en regen, te slecht om actie te ondernemen.

Lawine

Het gaat om een 29-jarige man uit Utrecht, die samen met twee andere Nederlanders (onder wie zijn broer), een Fransman en twee gidsen de Mont Blanc wilde beklimmen. Op weg naar de hoogste berg van West-Europa raakte het slachtoffer op de noordkant van de Mont Blanc du Tacul erg vermoeid. Zijn uit Chamonix afkomstige 56-jarige gids besloot hem terug naar beneden te brengen. Tijdens de afdaling zijn de twee overvallen door een lawine, zo verklaarde de commandant van de plaatselijke gendarmerie.

Doorzoeken

Zaterdagavond en de hele zondag is er naar de twee gezocht. Maandag waren de weersomstandigheden echter te slecht om de zoekactie te vervolgen. De gendarmerie verwacht dat het weer ook het zoeken op dinsdag onmogelijk maakt. Vermoedelijk wordt dinsdag een beslissing genomen over het vervolgen van de zoekactie. Het PGHM is van plan, mits de weersomstandigheden dat toelaten, woensdag nog te zoeken.

Ervaren

Volgens het PGHM werkte de vermiste gids voor een berggidsenbedrijf uit Chamonix en was hij 'zeer ervaren'. De medereizigers van de Utrechter en zijn gids hebben onder leiding van de andere gids zondag de top van de Mont Blanc bereikt en zijn veilig teruggekeerd.