RIJSWIJK - De helft van het aantal mensen dat in 2003 een theorie-verkeersexamen deed, slaagde daarvoor. Het slagingspercentage was 51 procent. Ten opzichte van 2002 betekent dat een daling. Het slagingspercentage bedroeg in 2002 nog ruim 56 procent. Dit blijkt uit het jaarverslag van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat maandag is gepubliceerd.

Bekijk video: Doe de rijexamen theorie-test
Modem/ Breedband

De voornaamste verklaring voor de daling is volgens het CBR dat het theorie-examen sinds november 2002 moeilijker is. Naast ja/nee vragen bevat het examen nu open- en meerkeuzevragen. Volgens het CBR bereiden kandidaten zich niet goed voor op het examen. Het CBR noemt dit 'teleurstellend'.

Theorielessen

Uit onderzoek van het CBR blijkt dat 15 procent van de kandidaten zich op het theorie-examen voorbereidt door het volgen van theorielessen bij een rijschool. Het CBR had gehoopt dat na het verzwaren van het examen meer mensen dit zouden doen. Het merendeel van de kandidaten leert voor het theorie-examen nog steeds uit een boek.

Verder blijkt uit het jaarverslag dat voor het eerst in de geschiedenis van de praktijkexamens, meer mensen slagen tijdens het eerste examen dan voor een herexamen. Volgens het CBR komt dat voor een groot deel voor rekening van de nieuwe website met slagingspercentages van rijscholen. Steeds meer aankomende bestuurders maken gebruik van die website bij het kiezen van een rijschool.

Alcoholgebruik

Het CBR trok afgelopen jaar 23 procent meer rijbewijzen in. Van de bijna 6000 ongeldig verklaarde rijbewijzen was 60 procent het gevolg van alcoholgebruik in het verkeer. Na alcoholmisbruik kan het CBR tot een EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) verplichten. Vorig jaar deed zij dit vaker dan ooit. Bijna .000 maal werd verplicht tot een EMA-cursus of medisch onderzoek. Deze toename met 17 procent schrijft het CBR toe aan het toenemend aantal verwijzingen door de politie.

Het aantal praktijkexamens voor personenauto's is in 2003 met 10 procent gedaald. Het CBR vermoedt dat veel mensen wachten op economisch betere tijden voor zij geld besteden aan een rijbewijs. Ook blijkt dat meer kandidaten hun rijlessen over een langere periode verdelen.