BANGKOK - Op de internationale aids-conferentie in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan gezegd dat de wereldgemeenschap tekortschiet bij de bestrijding van de ziekte. Volgens de VN-baas worden vooral vrouwen daarvan het slachtoffer.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Annan zei zondag op de openingsdag dat aids een bedreiging voor de ontwikkeling is en dat in het gevecht tegen de ziekte leiderschap is vereist. In zijn rede riep hij op "de kop niet langer in het zand te steken''. Volgens Annan "hebben we leiders nodig die er trots op zijn over aids te spreken, in plaats van zich ervoor te schamen''.

Grootste bijeenkomst

De vijftiende Internationale Aidsconferentie in Bangkok is met 17.000 delegatieleden de grootste bijeenkomst ooit van deskundigen op het gebied van HIV/aids. Tijdens de conferentie staan de wereldwijde pogingen centraal om de opmars van de ziekte te stuiten.

Annan noemde het een "afschuwelijk patroon'' dat de helft van alle aidsbesmettingen vrouwen treft. In het zwaar door aids getroffen zuidelijke deel van Afrika ligt dat percentage volgens hem op 58.

Vrouwen

"En toch heeft eenderde van al die landen geen beleid dat vrouwen toegang verschaft tot preventie en medische zorg'', aldus Annan. Hij voegde eraan toe dat vrouwen een groter risico op besmetting lopen als gevolg van misbruik, geweld en armoede.

"Het besmettingsgevaar kan alleen worden voorkomen als vrouwen en meisjes in staat zijn zichzelf tegen het HIV-virus te beschermen'', aldus de VN-chef. "Met andere woorden: we moeten meisjes voldoende opleiding geven.''

In een jaarlijks rapport meldde de VN-organisatie Unaids dat vorig jaar 4,8 miljoen mensen besmet raakten met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Sinds het virus voor het eerst opdook bij een groep Amerikaanse homoseksuelen, zijn meer dan twintig miljoen mensen aan de ziekte overleden. Het virus tast het auto-immuunsysteem aan, waardoor het lichaam weinig weerstand kan bieden aan ziekten als tbc, kanker en longontsteking.

Tweederde van de geïnfecteerde personen leeft in Afrika ten zuiden van de Saharawoestijn. Deskundigen waarschuwen dat aids nu Oost-Europa en Azië bedreigt, met name China, India en Indonesië. In deze drie landen leeft 40 procent van de wereldbevolking.

Het HIV-virus treft wereldwijd ongeveer 36,5 miljoen mensen die in hun arbeidzame leven zitten. In 2015 zijn mogelijk 74 miljoen werkenden aan de gevolgen van aids overleden, zo blijkt uit een publicatie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De notitie werd zondag in Bangkok gepresenteerd.

Volgens de ILO neemt het vermogen van landen om armoede te bestrijden af door HIV en aids. De organisatie stelt dat de ziekte kapitaalvernietiging tot gevolg heeft en een verlies aan productiviteit van zeker 25 miljard dollar (20,5 miljard euro) veroorzaakt.

In ontwikkelingslanden heeft momenteel minder dan een op de tien geïnfecteerden toegang tot aids-remmers. Daarmee kunnnen de verschijnselen van de ziekte tientallen jaren worden uitgesteld.