TOKIO - De Liberale Democratische Partij (LDP) van de Japanse premier Koizumi lijkt in de Senaatsverkiezingen van zondag te gaan verliezen van de oppositionele Democratische Partij van Japan (DPJ). Dat blijkt uit prognoses die na het sluiten van de stembussen zijn gemaakt.

Volgens de particuliere zender TV Asahi krijgt de DPJ 52 van de 121 zetels die op het spel staan. De LDP van Koizumi komt uit op 46 zetels.

De stembusgang wordt algemeen gezien als een volksraadpleging over de populariteit van Koizumi. Zijn positie staat onder druk na omstreden besluiten over onder meer hervormingen van het pensioenstelsel en de deelname aan de internationale troepenmacht in Irak.

De Eerste Kamer van het Japanse parlement bestaat uit 242 zetels. Elke drie jaar zijn er verkiezingen voor de helft daarvan. Voorafgaand aan de verkiezingen liet de LDP weten in te zetten op 51 zetels. Als het er minder dan 45 worden, zou de positie van de premier in gevaar komen. Bij zo'n verlies zal Koizumi volgens analisten weinig anders resten dan op te stappen.

Het Japanse persbureau Kyodo meldde zondagavond dat het uitgesloten is dat de LDP 51 zetels krijgt. Desondanks piekert Koizumi er niet over om af te treden. Hij liet weten dat de LDP samen met coalitiepartner Nieuw Komeito hoogstwaarschijnlijk de meerderheid in de Senaat behoudt en dat er daarom geen reden is de handdoek in de ring te gooien.

De oppositiepartij DPJ knabbelt in toenemende mate aan de almacht van de LDP, die de Japanse politiek al decennia domineert. Verdere winst van de DPJ zal eens te meer duidelijk maken dat er een tweepartijenstelsel evolueert in het 'land van de rijzende zon'.