GUWAHATI - Overstromingen in het noordoosten van India hebben zaterdagavond ten minste veertig levens geëist. Dorpelingen, onder wie veel vrouwen en kinderen, probeerden in de deelstaat Assam in een volgepakte boot naar hogergelegen grond te vluchten, toen het houten scheepje kapseisde. Er waren geen overlevenden, aldus de politie.

Door onophoudelijke regenval zijn de afgelopen week in Assam alle rivieren overstroomd. Twee miljoen mensen zijn door het oprukkende water dakloos geraakt, aldus de premier van de deelstaat. Het leger probeert met helikopters en boten enkele duizenden geïsoleerd geraakte personen te redden. De seizoensregens eisen elk jaar slachtoffers in de noordoostelijke deelstaat.

In het naburige Bangladesh, dat eveneens jaarlijks heeft te lijden onder overstromingen, zijn sinds vrijdag 21 personen omgekomen. In meer dan een kwart van het land zijn modderige dorpen, rijstvelden en wegen overspoeld. Naar schatting zitten circa 2,5 miljoen Bengalezen zonder schoon drinkwater opgesloten in hun dorpen.