BRUSSEL - De Belgische Justitie houdt twee Sudanezen die vrijdag wegens vermeende banen met de al-Qaeda werden opgepakt, langer vast wegens het bezit van valse papieren. De Brusselse onderzoeksrechter kon zondag geen bewijs vinden voor hun banden met de islamitische terreurgroep.

De politie pakte de twee op bij een paspoortcontrole. In het geheugen van de mobiele telefoon van een van de verdachten stond een telefoonnummer met daarbij de naam van terroristenleider Osama Bin Laden. Ook had het duo foto's in de bagage van terroristen.

De aangehouden Sudanezen verklaarden dat ze vanuit de regio Darfur met valse papieren via Griekenland naar Engeland wilden reizen. Vluchten vanuit Griekenland zijn berucht om mensensmokkel en worden scherp in de gaten gehouden door de Belgische politie.

Het duo beweerde zondag in Sudan deel uit te maken van de oppostie en politiek vluchtelingen te zijn. Het parket gaat er voorlopig vanuit dat de twee slachtoffers zijn van mensenhandel. Verder onderzoek moet uitwijzen of de verdachten ook terroristen zijn.