SOLVANG - De lancering van een Amerikaanse satelliet met aan boord een Nederlandse ozonmeter is vastgesteld op dinsdag. Rond het middaguur (3 uur 's nachts plaatselijke tijd) moet de Aura EOS worden gelanceerd.

Het herhaalde uitstel van de lancering op Vandenberg Airforce Base begint de ongeveer veertig Nederlanders die naar Californië zijn gereisd te irriteren. Prins Johan Friso besloot zijn verblijf niet te verlengen en keert zondag naar Nederland terug. De directeur van TNO Space was vrijdagavond aangekomen voor de op zondag vastgestelde lancering. TNO is een van de bedrijven die het Nederlandse meetinstrument hebben gebouwd.

De lancering was zondag uitgesteld omdat een stekker ontbrak aan de draagraket van de satelliet. Die is inmiddels aanwezig en geïnstalleerd. Ook hebben technici de oneffenheid aan de huid van de raket weggewerkt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat weten dat het niet abnormaal is dat de lancering inmiddels zes keer is uitgesteld.

Het meetinstrument OMI (Ozon Monitoring Instrument) zou aanvankelijk op 19 juni van de basis in Lompoc, 200 kilometer noordwestelijk van Los Angeles, de ruimte in worden geschoten. De deskundigen die dat moet doen is nog tot 17 juli beschikbaar.