TEL AVIV - Door een explosie vlakbij het belangrijkste busstation van Tel Aviv, viel een dode en raakten ten minste dertig personen gewond. Vijf van hen liepen ernstige verwondingen op, aldus de website van de krant Haaretz. Het was de eerste Palestijnse bomaanslag in Israël in bijna vier maanden. Het ging om een krachtig explosief, aldus de politie, dat was verstopt in struiken. Het werd tot ontploffing gebracht op het moment dat de bus optrok. Sharon schrijft de aanslag op rekening van het internationale hof in Den Haag.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag, die werd uitgevoerd tijdens de ochtendspits, is volgens de Israëlische radio opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigades. Deze groepering is gelieerd aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat. Het zou een vergelding zijn voor de Israëlische "moord'' op twee leiders van de Brigades en de dood van andere Palestijnen eerder dit jaar.

Hof

Afgelopen vrijdag sprak het hof in Den Haag een veroordeling uit over de Israëlische veiligheidsmuur. Sharon heeft laten weten Israël het oordeel van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de veiligheidsbarrière rond de Westelijke Jordaanoever resoluut van de hand wijst.

"Ik wil duidelijk maken dat de staat Israël de uitspraak absoluut verwerpt'', aldus Sharon in zijn eerste reactie op het oordeel. De regeringsleider noemde de beslissing van het hof in Den Haag "eenzijdig en politiek gemotiveerd." De Palestijnse bomaanslag in Tel Aviv, was de eerste aanval die werd uitgevoerd "onder de bescherming van de uitspraak'', aldus de Israëlische premier tijdens de opening van de zondagse kabinetszitting.

Het niet-bindende oordeel van het ICJ "negeert compleet de reden voor het bouwen van het veiligheidshek - dat is het moorddadige Palestijnse terrorisme'', stelde Sharon. Hij noemde de uitspraak een "slag in het gezicht'' van het wereldwijde gevecht tegen terreur. Doorgaan met de bouw van de barrière is volgens Sharon "de meest redelijke maatregelen tegen dit criminele terrorisme.''

Annan

VN-secretaris-generaal Kofi Annan suggereerde zondag dat Israël het oordeel van het ICJ moet volgen. "Ik denk dat het besluit van het hof duidelijk is'', aldus Annan.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt hoogstwaarschijnlijk donderdag over een ontwerpresolutie die Israël veroordeelt voor de bouw van de veiligheidsbarrière. De verwachting is dat in navolging van het Internationaal Gerechtshof een meerderheid van de vergadering de 'muur' zal veroordelen als een overtreding van het internationaal recht.

Verkiezingen VS

De Palestijnen streven niet langer naar een snelle uitspraak van de VN-Veiligheidsraad over de veiligheidsbarrière rond de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit wil een beslissing over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november heentillen, zo hebben ministers zondag gezegd.

"We besloten dat het nu niet wijs is om naar de Veiligheidsraad te gaan, omdat we de Amerikanen niet willen ophitsen, vooral niet tijdens de verkiezingscampagne'', aldus een bewindsman na een kabinetsbijeenkomst die werd voorgezeten door de Palestijnse leider Yasser Arafat. De kans voor een succes leek voor de Palestijnen al klein. De Verenigde Staten hadden al laten weten elke veroordelende resolutie met een veto te zullen blokkeren.

De anonieme Palestijnse bewindsman zei dat de Palestijnen de zaak wel zullen voorleggen aan de Algemene Vergadering van de volkerenbond. De Algemene Vergadering stemt hoogstwaarschijnlijk donderdag al over een ontwerpresolutie die Israël veroordeelt voor de bouw van de veiligheidsbarrière. De verwachting is dat in navolging van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een meerderheid van de vergadering de 'muur' zal veroordelen als een overtreding van het internationaal recht.

Volgens de Israëlische krant Haaretz van zondag is Israël bij de volkerenorganisatie een diplomatiek offensief begonnen dat de schade voor de joodse staat moet beperken. De Israëlische regering lijkt ervan overtuigd dat de resolutie, die door Arabische landen zal worden ingediend, wordt aangenomen. Het streven is er dan ook vooral op gericht om Westerse landen, en dan vooral de Europese Unie, zover te krijgen dat ze zich van stemming onthouden of tegenstemmen.

Volgens diplomatieke bronnen van Haaretz zullen de EU-landen zich van stemming onthouden omdat het blok, waaraan Nederland momenteel leiding geeft, geen eensgezind Europees standpunt kan formuleren.