RAMALLAH - De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft zaterdag gezegd dat Israël er niet meer aan ontkomt om de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever af te breken. Vrijdag oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de bouw van de muur illegaal is.

"Het vonnis van het hof in Den Haag laat zien dat de hele wereld aan de kant van het Palestijnse volk staat tegen deze muur", aldus Arafat. "Niemand kan ons een muur van apartheid opleggen. De ontmanteling ervan is onvermijdelijk. De Berlijnse Muur is gevallen en de Muur van Sharon zal volgen."

Volgens het Internationaal Gerechtshof moet de bouw van de muur, die volgens Israël dient als bescherming tegen Palestijnse aanslagen, stoppen. Delen moeten worden afgebroken en de Palestijnen moeten de schade die ze erdoor hebben opgelopen, gecompenseerd krijgen.

Israël heeft Washington gevraagd te voorkomen dat er een resolutie van de VN-Veiligheidsraad komt, over de muur. Dat heeft minister Silvan Shalom van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd.