COLLEGE STATION - De Britse premier Tony Blair heeft de Iraakse president Saddam Hussein zondagavond gewaarschuwd voor mogelijke internationale militaire actie om zijn regime omver te gooien. Blair maakte dat duidelijk tijdens een toespraak in College Station, Texas. Blair had in Texas een ontmoeting met de Amerikaanse president Bush.

Bekijk video

Bush en Blair maakten zaterdag in een gezamenlijke persconferentie al duidelijk dat eventuele internationale acties tegen Irak niet van tafel zijn door de huidige crisis in het Midden-Oosten. "Alle opties zijn nog open".

Bush en Blair vinden beiden dat het regime van Saddam Hussein de plicht heeft te bewijzen dat hij geen massavernietigingswapens produceert en verspreidt. Irak behoort volgens Bush samen met Noord-Korea en Iran tot de 'as van het kwaad', landen die dergelijke wapens maken en het terrorisme steunen.

Al geruime tijd zijn er berichten dat Washington, en ook Londen, plannen hebben om Saddam Hussein te verdrijven. Bush en Blair tekenden zaterdag nadrukkelijk aan dat Irak ook beter af zou zijn zonder de huidige president.

Blair zei zondag dat er geen "overhaaste" actie tegen Irak zal komen, maar hij tekende aan dat "we bereid moeten zijn op te treden als er een dreiging is van terrorisme of van massavernietigingswapens". "Indien noodzakelijk zal er weer een militaire actie moeten komen en opnieuw, indien noodzakelijk en gerechtvaardigd, zal dat gepaard moeten gaan met een vervanging van het regime", aldus Blair.

Saddam Hussein zei zondag op de Iraakse tv gereed te zijn voor welke militaire actie dan ook tegen zijn land. In een felle anti-Amerikaanse uitval zei de president een offensief van de VS met alle middelen te zullen afweren, "zelfs met messen en stenen als dat moet". "We zullen ze verslaan!", aldus een zelfverzekerde Saddam Hussein.