DUBAI - De kidnappers die een Filipijnse vrachtwagenchauffeur dreigen te onthoofden, hebben Manilla tot 20 juli gegeven om alle troepen uit Irak terug te trekken. De Filipijnse regering kreeg van de gijzelnemers een etmaal de tijd om laten zien dat ze van goede wil is. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera zaterdag.

Eerder hadden de kidnappers gedreigd de gijzelaar, de 46-jarige Angelo de la Cruz, deze zaterdag te vermoorden. "De gijzelaar blijft in gevangenschap en wordt behandeld als een gevangene onder de islam tot de laatste Filipijnse militair op 20 juli Irak heeft verlaten. Anders wordt hij geëxecuteerd", zo staat in een verklaring van de groep die zich Islamitisch Leger noemt.

De Filipijnse president Arroyo heeft na de bekendmaking van het nieuwe ultimatum een persconferentie afgezegd, waar ze vermoedelijk de vrijlating van De la Cruz wilde bekendmaken. Eerder op de dag had Arroyo aan de familie van de man laten weten dat hij naar een hotel in Bagdad was overgebracht en spoedig zou worden overgedragen.

'Alstublieft, Arroyo'

De ontvoerde Filipijn deed vrijdag op al-Jazeera een emotionele oproep aan de Filipijnse president. "Alstublieft, Arroyo, trek uw troepen terug." De Filipijn riep zijn landgenoten op om vooral niet naar Irak af te reizen. "Er zijn hier veel problemen en de Iraakse politie is niet in staat om jullie te beschermen."

De Filipijnse regering haalt de militairen, die humanitaire taken verrichten, per 20 augustus terug als hun mandaat afloopt. Het is niet duidelijk of Manilla daarna geen nieuwe militairen meer stuurt. Het land blijft volhouden dat het niet zwicht voor terroristische acties.

Ook twee Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs die afgelopen week werden ontvoerd, zitten nog vast. Ze zouden worden vrijgelaten als de Amerikanen Iraakse gevangen lieten gaan. Dat ultimatum is inmiddels verlopen. De Bulgaarse regering heeft gehoord dat ze nog in leven zijn.

Losgeld

Ook een Egyptische vrachtwagenchauffeur wordt vastgehouden. Zijn ontvoerders vragen 1 miljoen dollar losgeld. Volgens de krant Al-Madina vindt het bedrijf waar de man werkt het bedrag te hoog.

Schepen

Een gewapende islamitische groep heeft gedreigd met terreuraanslagen op schepen van landen die Amerikaanse goederen naar Irak vervoeren. Ook Nederland komt op deze lijst voor, zo heeft de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS zaterdag bekendgemaakt.

"Scheepvaartmaatschappijen die Amerikanen bevoorraden met goederen die worden gebruikt om islamitische strijders aan te vallen, zullen ons doel zijn", aldus een mededeling die op 3 juli op de islamitische website albasrah.net werd geplaatst. Het bericht zou afkomstig zijn van de onbekende groepering Opperst Hoofdkwartier van Gewapende Islamitische Strijders in Irak.

Slijterijen

In de Iraakse stad Baquba hebben gemaskerde mannen vijf slijterijen opgeblazen. Een passerende taxichauffeur kwam bij de ontploffing om het leven. Alcoholverkopers in Irak zijn geregeld het doelwit van moslims die sterk gekant zijn tegen de verkoop en het gebruik van alcohol.

De Iraakse minister Hoshyar Zebari van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag gezegd dat hij bezig is met de benoeming van ambassadeurs in 43 landen over de hele wereld, waaronder buurlanden Iran en Syrië. "Herstel van de internationale vertegenwoordiging van Irak is onze prioriteit."

Minister Zebari komt maandag naar Brussel voor overleg met de landen van de Europese Unie. Aanvankelijk was premier Iyad Allawi uitgenodigd door premier Balkenende, voorzitter van de EU. Allawi zegde zijn bezoek aan Brussel echter vrijdag af wegens de precaire veiligheidssituatie in zijn land.