DEN HAAG - Het aantal migranten dat de Nederlandsnationaliteit wil krijgen, neemt sterk af. In de eerste viermaanden van dit jaar is het aantal aanvragen voor naturalisatiegedaald tot 24.000 tegenover 32.000 in 2003. De Immigratie- enNaturalisatiedienst (IND ) verwacht dat dit jaar een kwart minderaanvragen worden ingediend dan in 2003, zo heeft een woordvoersterzaterdag bevestigd.

De dienst denkt dat de daling van het aantal aanvragen hetgevolg is van de ingevoerde naturalisatietoets. Migranten die deNederlandse nationaliteit aanvragen, moeten sinds vorig jaar examendoen in kennis van de Nederlandse taal en samenleving.

Ook de verdere daling van het aantal asielzoekers speelt een rol. In de eerste zes maanden van dit jaar vroegen 4832 mensen in Nederland asiel aan. Dat is een afname van 35 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het Nederlands staatsburgerschap kan pas worden aangevraagd nadat iemand legaal vijf jaar in ons land heeft gewoond. Voor een migrant die gehuwd is met een iemand met de Nederlandse nationaliteit is dat drie jaar.