DEN HAAG - Bij de Schipholtunnel op de A4 staan vrijdagavond extra beveiligingsvoertuigen wegens een verhoogde dreiging van terroristische aanslagen. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee bevestigd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vrijdagmiddag en -avond ook op andere plaatsen extra veiligheidsmaatregelen genomen.

In Amsterdam zegt de politie op de hoogte te zijn van de terreurdreiging. Een woordvoerder meldde dat er nog geen extra maatregelen worden genomen, wel zal de politie extra alert zijn.

Een aantal van de veiligheidsmaatregelen in het land zijn volgens een een woordvoerder van het ministerie te zien voor iedereen. Het gaat dan om de opstelling van extra toezichthuisjes of extra observatie door politie. De overheid heeft tot de maatregelen besloten, omdat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aanwijzingen heeft, dat enkele radicale moslims mogelijk bezig zijn terroristische aanslagen voor te bereiden.

Prijsgeven

Hoeveel en welke gebieden, gebouwen of installaties momenteel extra beveiligd worden op aanwijzing van de AIVD kan de woordvoerder niet zeggen. Ook over hoe groot de dreiging is, wil hij niet prijsgeven.

Het kabinet werkt aan een alarmsysteem naar Amerikaans model waarmee Nederlanders via kleuren tussen groen en rood snel en eenvoudig te waarschuwen zijn wanneer terroristische aanslagen dreigen. In welke categorie de huidige dreiging zou vallen in dit systeem zegt het ministerie niet.