JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon lijkt niet van zins in te gaan op de oproep van president Bush om onmiddellijk alle troepen weg te halen uit de bezette Palestijnse steden.

Israël zal volgens de eerste minister wel "alles in het werk zal stellen om het offensief van de strijdkrachten op de Westelijke Jordaanoever snel af te ronden", aldus de website van de Israëlische krant Haaretz

Volgens de krant heeft Bush zaterdag gebeld met Sharon. De premier zou tegen het Amerikaanse staatshoofd hebben gezegd begrip te hebben voor het Amerikaanse verzoek. Maar de militaire operatie is nu eenmaal tijdrovend omdat ze plaatsheeft in bevolkte gebieden waar wapens en explosieven zijn en omdat voorzorgen noodzakelijk zijn om de Palestijnse burgers te beschermen, aldus Sharon.

Haaretz meldt ook dat Bush in het onderhoud de Amerikaans-Israëlische vriendschap heeft bevestigd.

Libanon

De Libanese autoriteiten hebben in het zuiden van het land vier Palestijnen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor de mortieraanval zaterdag op het dorp Ghajar in Israël. Dit is zondag vernomen in kringen van de Libanese veiligheidsdiensten.

Het viertal had de mortier met een auto naar de Libanese grens met Israël gebracht. Een van hen raakte gewond toen vanuit Israël met artillerie werd teruggeschoten. Israël had de verantwoordelijkheid voor de aanval gelegd bij de Libanese verzetsbeweging Hezbollah.

Demonstratie

Duizenden Israëliërs hebben zaterdag in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de militaire acties van premier Sharon. De groep liep van het Rabinplein naar het enkele kilometers verderop gelegen ministerie van Defensie.

De betogers droegen spandoeken met teksten als 'Stop met het bloedvergieten' en 'We moeten terugtrekken uit de Palestijnse gebieden'.

Melkert

PvdA-leider Melkert wil dat de lidstaten van de Europese Unie hun ambassadeurs terugtrekken uit Israël. Hij vindt dat Europa "volledig op zijn gezicht is gegaan" door de mislukte bemiddelingspoging van vorige week. EU-gezant Solana mocht de Palestijnse leider Arafat toen niet bezoeken van de Israëlische premier Sharon.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zal komende week tijdens zijn bezoek aan Israël mogelijk toch de Palestijnse leider Arafat ontmoeten. Hij zei dit zondag kort voor zijn vertrek naar het Midden-Oosten tegen de televisiezender NBC.

Powell zei dat hij Arafat zal spreken "indien de omstandigheden dat toelaten." De Palestijnen hadden laten weten niet met de Amerikaanse minister te willen praten als hij ook niet met Arafat spreekt.

Schuilkelders

De Israëlische autoriteiten hebben de inwoners van plaatsen langs de grens met Libanon zondagavond opgeroepen de schuilkelders in te gaan. Dat gebeurde na een reeks aanvallen uit Zuid-Libanon. Gewapende mannen schoten vanuit Libanon zondagmiddag op de kibboets Manara, die aan de grens ligt.

/DOSSIERMidden-Oosten