AMSTERDAM - Vier activisten van het Nederlandse Palestina Komitee (NPK) hebben zaterdagmiddag aangifte gedaan wegens belediging en bedreiging. Dat heeft de politie in Amsterdam bevestigd. De aangiften zijn gericht tegen enkele mensen uit de joodse gemeenschap.

De vier deelden zaterdag samen met andere activisten in de Beethovenstraat in Amsterdam flyers uit. Het komitee roept hierin mensen op deel te nemen aan een demonstratie op 13 april en Israëlische producten te boycotten zolang Israël VN-resoluties over het Midden-Oosten niet in acht neemt.

De vier zeggen bij het uitdelen van de flyers te zijn tegengewerkt door joodse zijde. De orthodoxe rabbijn R. Evers en andere joodse mensen zouden de pro-Palestijnse activisten hebben belemmerd door leuzen te roepen en bedreigingen met lichamelijk geweld.

"We werden voor nazi's uitgemaakt en ze zeiden dat we niet in hun buurt pro-Palestijnse vredesactiviteiten mochten verrichten. Mensen die pamfletten van ons aannamen moesten het ook ontgelden. Verder hebben ze ook geduwd", zegt activist Cees Mittendorf.

Volgens rabbijn Evers was er abolutut geen sprake van een fysieke confrontatie. Bovendien heeft hij zelf niet waargenomen dat er leuzen zijn geroepen of dat de activisten zijn bedreigd.

"We hebben een discussie gehad." Evers zegt dat tijdens zijn aanwezigheid "niets verkeerds" is gebeurd. "Ik kan niet beoordelen of er meer is gebeurd omdat ik er maar kort bij was."

Volgens hem waren er ongeveer dertig mensen aanwezig.