DELFIJL - Strandliefhebbers kunnen voorlopig geen gebruik maken van het zandstrand van Delfzijl. De gemeente heeft besloten het strand volledig te laten afgraven en het zand te onderzoeken op de aanwezigheid van explosieven. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. Het controleren van het zand kan twee tot drie weken duren.

De gemeente heeft het besluit genomen nadat tijdens de pinksterdagen munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het zand werd aangetroffen. Daarop is met behulp van detectiemateriaal van de marine het zandstrand onderzocht tot een diepte van 40 tot 50 centimeter. Na dit onderzoek kon de gemeente het strand vrijgeven, luidde de aanbeveling van de onderzoekers.

Aangezien het dieper liggende zand nog niet was onderzocht en afkomstig is uit het Duitse gedeelte van de Eems, heeft de gemeente advies gevraagd aan de Explosieven Opruimings Dienst (EOD). Deze heeft Delfzijl geadviseerd al het zand van het kunstmatige strand, dat in 1997 werd aangelegd, geheel te onderzoeken. In het Duitse deel van de Eems is tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk munitie gedumpt.

De gemeente heeft besloten het zekere voor het onzekere te nemen en het advies op te volgen. De gemeente kan nog niet zeggen wat de kosten zijn van de schoonmaak.