AMSTERDAM - Het Wilhelmus mag voortaan ook worden gespeeld als de premier of de minister van Defensie gasten onthalen of uitzwaaien. Dat heeft koningin Beatrix in overleg met minister van Defensie Henk Kamp bepaald, zo meldt de Volkskrant. Tot nu toe mocht het volkslied alleen ten gehore worden gebracht als de koningin of een ander lid van het koninklijk huis erbij aanwezig is.

Enkele weken geleden ontstond er opschudding toen bleek dat Beatrix achtereenvolgende ministers van Defensie niet toestond het Wilhelmus te laten klinken als buitenlandse gasten ontvingen. Een kapel mocht slechts de onbekende Mars van de Jonge Prins van Friesland spelen. Wanneer Nederlandse ministers een bezoek aan het buitenland brachten, werd het volkslied gespeeld.

Kamp heeft vorige week een onderhoud gehad met de koningin over het Wilhelmus. Hij kreeg toestemming van premier Balkenende de kwestie te bespreken met Beatrix. Balkenende zal volgende week mogelijk als eerste van de nieuwe regeling profiteren, als hij in de hoedanigheid van EU-voorzitter de Spaanse premier Zapatero ontvangt.