WILLEMSTAD - E., een van de broers van Anthony Godett, heeft in Colombia een huurmoordenaar gezocht om Etienne Ys uit te schakelen. Dat blijkt uit informatie van de Veiligheidsdienst van de Nederlandse Antillen (VNA).

De Veiligheidsdienst, het Openbaar Ministerie en de Criminele Inlichtingendienst hebben de informatie zo serieus genomen dat Ys en zijn gezin van half april tot begin juni onder beveiliging hebben gestaan.

Ook zijn huis is bewaakt. Ys was indertijd nog oppositieleider. Inmiddels is hij premier van de Nederlandse Antillen. Hij is daarmee de opvolger van de zus van Anthony, Mirna Louisa-Godett.

De informatie waarover de VNA beschikt heeft niet geleid tot de aanhouding van Anthony's broer. Daarvoor zouden nog onvoldoende concrete bewijzen bestaan. Duidelijk is wel dat verdachten bij een rechtstreekse bedreiging makkelijker te pakken zijn dan bij een bedreigende situatie, waarvan in het geval van Ys sprake was.

Persofficier van justitie G. Veen-Jonkhout wil wèl bevestigen dat het justitieel onderzoek nog loopt, maar wil niet zeggen of E. wordt verdacht. Ook Ys wil geen mededelingen doen over de zaak. Volgens Anthony Godett is zijn broer onschuldig.

"Ik durf mijn handen voor hem in het vuur te steken, aldus de FOL-leider. "Het verhaal is uit de duim gezogen. Men was, is en blijft op jacht naar de familie Godett, maar we zijn sterker dan ooit.

Godett denkt dat Ys de bedreigingen aan zichzelf te danken heeft, omdat hij problemen zou hebben in de relationele sfeer. Tijdens een vergadering die Godett aanvroeg over de bewaking van Ys, heeft het Openbaar Ministerie dat echter ontkend.