WASHINGTON - Het al-Qaeda-terreurnetwerk van Osama bin Laden wil door middel van aanslagen het democratische proces in de Verenigde Staten verstoren. De organisatie bereidt een "grootschalige aanslag" voor op Amerikaanse grondgebied, zo maakte de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge donderdag bekend.

De Amerikaanse autoriteiten maakten zich de afgelopen dagen al in toenemende mate zorgen over de komende campagne voor de presidentsverkiezingen van 2 november. Ze gingen zelfs zo ver te stellen dat de kandidaten Kerry en Bush mogelijkerwijs als doelwit zouden zijn uitgekozen.

De komende conventies van de Democraten eind juli en die van de Republikeinen een maand later, zouden ook al genoemd zijn als evenementen waarop mogelijk een aanslag zou kunnen plaatshebben.

De aanslagen in Madrid van 11 maart dit jaar zouden als voorbeeld kunnen dienen. Meer dan 190 personen kwamen om toen drie dagen voor de algemene verkiezingen verscheidene bommen in forensentreinen ontploften. De regerende conservatieve Partido Popular verloor prompt de stembusgang van de socialisten.