AMSTERDAM - De man die donderdagmiddag in Amsterdam-West is doodgeschoten, is de 55-jarige Egyptenaar Mounir Barsoum, bijgenaamd Adel. Zijn broer Magdi Barsoum werd in maart 2002 geliquideerd in de Amsterdamse Bloedstraat.

Samen runden ze een coffeeshop annex café Bar Red Light aan de Oudezijds Achterburgwal. Magdi Barsoum verwierf naam als drugshandelaar die vanaf de jaren tachtig met maffiabaas Klaas Bruinsma samenwerkte. Bruinsma werd in 1991 doodgeschoten op de stoep van het Hilton Hotel.

Hasjpartijen

Een van de hasjpartijen verkocht Barsoum aan Sam Klepper en was aangeleverd door Ibrahim Akasha. Over de betaling van deze partij ontstond een conflict, waarbij Barsoum zou hebben bemiddeld. In mei werd Akasha echter vermoord, in de Amsterdamse Bloedstraat, dezelfde straat als waar Magdi Barsoum later het leven verloor.

De golf van liquidaties die de hoofdstad en omstreken al jaren in zijn greep houdt, zou zijn voortgekomen uit een conflict tussen Joegoslavische en Nederlandse criminelen. Magdi Barsoum zou zich in het Joegoslavische kamp hebben bevonden. In 2001 zou opdracht zijn gegeven de broers Magdi en Mounir te vermoorden. Een van de opdrachtgevers daarvoor zou Kleppers vaste zakenpartner John M. zijn geweest. Klepper kwam in 2000 om het leven bij een schietpartij.

Lekkende politietolk

Mounir Barsoum speelde begin dit jaar nog een rol in een rechtszaak tegen een lekkende politietolk. Die zou geheime informatie opzettelijk hebben doorgespeeld aan Magdi Barsoum, tegen betaling van (familie-)sieraden en geld. De tolk was in 2001 actief betrokken bij het politieonderzoek (codenaam Nijl) tegen de crimineel. Magdi Barsoum werd in die tijd verdacht van grootschalige criminele activiteiten en betrokkenheid bij de liquidatie van Akasha in 2000.

De dubbelrol van de tolk kwam aan het licht nadat Barsoum zelf werd doodgeschoten. De politie herkende de stem van de tolk in afgeluisterde telefoongesprekken tussen hem en Mounir Barsoum. Die legde een zeer belastende verklaring af. Het belang van Mounir Barsoum was, zo zei officier van justitie K. Plooy tijdens de zitting, de sieraden terug te krijgen, waarover na de dood van Magdi in zijn familie onrust was ontstaan.