De Arabische krant Asharq al-Awsat heeft donderdag het eerste deel gepubliceerd van de nieuwe roman van Saddam Hussein. Het boek is getiteld Verdwijn, Vervloekten en gaat over een christelijk-zionistisch complot tegen de Arabische wereld. De Arabieren winnen.

Het manuscript van het boek is na de val van Bagdad gevonden op het ministerie van cultuur. De krant, die de roman als feuilleton zal publiceren, zegt een exemplaar te hebben gekregen van Saddams arts, Alla Bashir, die Irak is ontvlucht en nu vermoedelijk in Qatar zit. Volgens de Iraakse schrijver en criticus Ali Abdel Amir, die het hele manuscript heeft gelezen, lijkt het boek qua stijl en thematiek op drie eerdere boeken van de hand van Saddam.

Naar verluidt besteedde Saddam tijdens zijn laatste jaren het grootste deel van zijn tijd aan het schrijven van boeken. Het landsbestuur liet hij over aan zijn zoons en andere familieleden. De drie eerder verschenen boeken die aan hem worden toegeschreven, zijn anoniem verschenen. Zabibah en de Koning gaat over een leider die zijn luxeleventje opoffert voor zijn volk. De Citadel gaat over Saddams Baath-partij. Mannen en een Stad wordt alom gezien als een nauwelijks verhulde autobiografie.