BERLIJN - De Palestijnse president Arafat heeft Israëlische soldaten gedreigd dat hij zelfmoord zou plegen als zij nog dichter bij hem zouden komen. Dit schrijft het Duitse weekblad Focus in de uitgave die maandag verschijnt.

Bekijk video

Focus baseert zich op de verklaring van een Israëlische reservist die samen met enkele andere militairen vlak bij Arafats hoofdkwartier op de Palestijnse leider stuitten. Arafat pakte zijn revolver en zette die tegen zijn hoofd en dreigde te schieten als de Israëliërs dichterbij zouden komen.

De Palestijnse president zei aan het begin van de belegering van zijn hoofdkwartier, ruim een week geleden, dat hij zijn kantoor alleen maar als martelaar zou verlaten. Hij deed dat nadat de Israëlische premier Sharon hem een 'enkele reis' naar een ander land had aangeboden.

Wraakactie

De radicaal-islamitische Hamasbeweging dreigt Israël met een wraakactie van 'ongekende omvang' en van 'een geheel nieuwe aard'. De militaire vleugel van de Hamas, de Izz al-Dinn al-Qassam Brigade, kwam met de dreiging als reactie op de dood van zes Hamasleden.

Demonstraties

Over de hele wereld zijn grote protestacties gehouden tegen hetmilitair ingrijpen door Israel in de Palestijnse gebieden. Daarbij kwam hetin diverse plaatsen tot ongeregeldheden.

/DOSSIERMidden-Oosten