AMSTERDAM - Nederland betaalt op korte termijn de kosten voor helikopters, waarnemers en hulpgoederen voor de regio Darfur in Sudan. Minister Agnes van Ardenne geeft met dat besluit gehoor aan het verzoek van de Afrikaanse Unie. Ze deed deze toezegging in Addis Abeba waar de Afrikaanse Unie haar dinsdag om de hulp vroeg. "Darfur is zo groot als Frankrijk, voor snel en goed vervoer is luchttransport onmisbaar", zei de minister.

De helikopters van het type MI-8 zullen opereren onder verantwoordelijkheid van de Afrikaanse Unie. Nederland betaalt echter alle kosten. Met behulp van de helikopters hoopt Van Ardenne een 'inhaalslag' te maken om de slachtoffers van de hongersnood te helpen. De minister heeft besloten tot de extra hulp nadat de Sudanese minister van buitenlandse zaken haar heeft verzekerd dat de regering de afspraken met de Verenigde Naties wil nakomen.

Nederland trekt nu 27,5 miljoen euro uit voor de noodhulp aan Sudan. Die bijdrage lag eerst op 25,5. Volgens woordvoerder Marie-Christine Lanser-Reusken van het ministerie is donderdag 1,8 miljoen euro overgemaakt naar de Sudanese hoofdstad Khartoum. Een marge van 200 duizend euro is voorzien voor mogelijke hogere kosten door een stijging van de brandstofprijzen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is ook sprake van politieke druk die de Verenigde Staten, de VN en de Europese Unie uitoefenen op de strijdende partijen in Sudan. Het doel is om het conflict vreedzaam op te lossen. De Europese Commissie heeft totnogtoe 62,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de noodhulp. De minister verwacht dat na de bijdrage van Nederland, die voor drie maanden geldt, de EU de financiering zal overnemen.