UTRECHT - PvdA-leider Melkert wil dat er in het volgende kabinet een minister voor ouderenbeleid komt. Die moet van het versnipperde ouderenbeleid, waar nu meerdere ministeries mee bezig zijn, een geheel maken.

"De ouderenminister moet verantwoordelijkheid hebben die door alle betrokken departementen heen gaat en over geld van die ministeries beschikken", aldus Melkert zaterdag tijdens een studiedag voor ouderen in Utrecht.

Het belang van goed ouderenbeleid wordt door de vergrijzing steeds belangrijker, stelde Melkert. Voor veel ouderen is het volgens hem nu onduidelijk wat het paarse beleid heeft opgeleverd, ook al is er het een en ander bereikt.

"Ouderen zijn sceptisch omdat weinig herkenbaar is wat wordt gedaan", aldus Melkert.

De zogenoemde projectminister ouderenbeleid kan een bewindspersoon zijn die al een andere portefeuille heeft, maar ook belast zijn met alleen seniorenzaken.

Hij krijgt geld van alle bij het ouderenbeleid betrokken ministeries, zoals Volksgezondheid, Sociale Zaken, en Volkshuisvesting. Dat betekent dat ook de ambtenaren van die ministeries nauw moeten samenwerken. Daar is volgens Melkert een forse cultuuromslag voor nodig, omdat de ministeries nu zijn verkokerd.

Ook jongeren- en integratiebeleid lenen zich volgens de PvdA-leider voor een projectminister.