DEN HAAG - De meeste gemeenten hebben weinig zicht op recent misbruik van uitkeringen. Ze hebben zo'n achterstand bij het afhandelen van oudere fraudegevallen dat ze aan actuele zaken niet toekomen. Het risico bestaat dat fraudeurs door de mazen van het net glippen. Dat zei een woordvoerster van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) donderdag.

Sinds maart vorig jaar zijn gemeenten aangesloten op een centraal computersysteem van de Stichting Inlichtingenbureau Gemeenten (IB). Een gemeente stuurt gegevens over bijvoorbeeld bijstandsuitkeringen op aan het IB. Daar worden ze vergeleken met informatie van onder meer de uitkeringsinstantie UWV.

Als blijkt dat iemand over een bepaalde periode een uitkering kreeg, maar ook een salaris ontving, stelt het IB de desbetreffende gemeente op de hoogte. De gemeente moet onderzoeken of er sprake is van misbruik.

Grote gemeenten komen er echter niet aan toe deze recente gegevens van het IB te verwerken. Steden zijn nog druk bezig met het afhandelen van oudere informatie. "Ze hebben de hoeveelheid informatie onderschat en niet genoeg mensen ingezet", aldus de IWI-woordvoerster.

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijt de problemen echter aan technische tekortkomingen van het IB-systeem. De computers zijn volgens hem onvoldoende in staat om informatie van dubbele inkomsten te filteren, waardoor vooral grote gemeenten met een enorme bulk aan onbruikbare informatie komen te zitten. De woordvoerder zegt dat verbeteringen aan het systeem inmiddels effect hebben.

Volgens de IWI heeft slechts 15 procent van de gemeenten heeft de mogelijke fraudegevallen over 2002 bekeken. Vooral kleinere gemeenten buigen zich al wel over actuele gevallen. De inspectie heeft niet geraamd hoeveel de gemeenten mislopen.

De invoering van het nieuwe systeem verliep al niet vlekkeloos, aldus de IWI. Er waren problemen met de automatisering en de centrale databank bleek nogal wat kinderziekten te hebben. Gemeenten hebben daarom tijdelijk minder misbruik opgespoord.

De inspectie heeft bij tachtig gemeenten gekeken of het nieuwe systeem goed functioneerde. Daarmee is het onderzoek volgens de IWI representatief.