De Verenigde Staten gaan een militaire aanval ondernemen tegen Syrië. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag bekendgemaakt. Hij wil hiervoor de toestemming krijgen van het Congres.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vrijdag verklaard dat de VS overtuigd zijn van de eigen bewijzen die aantonen dat de Syrische president Bashar al-Assad vorige week chemische wapens heeft ingezet.

Middels dit blog houden we u op de hoogte van alle (politieke) ontwikkelingen.

Klik hier voor de mobiele versie

Achtergrond 

Vorige week vond nabij de Syrische hoofdstad Damascus een chemische aanval plaats waarbij zeker honderden mensen om het leven kwamen. De VS en GB houden president Bashar al-Assad verantwoordelijk. Andere landen, waaronder Nederland, willen eerst meer bewijzen zien voor die aanname en dringen aan op afronding van het VN-onderzoek alvorens een besluit te nemen over (politieke steun aan) een militaire actie tegen Syrië.

Voor militaire actie is volgens het internationaal recht normaliter instemming van de Veiligheidsraad vereist.Omdat permanente leden Rusland en China een VN-mandaat echter blokkeren, zoekt de Westerse politiek met de VS, GB en Frankrijk voorop naar een alternatieve manier om tot een mandaat te komen.

Sinds het uitbreken van de opstand tegen president Bashar al-Assad in 2011 zijn in Syrië meer dan 100.000 mensen om het leven gekomen. Westerse landen zagen lang geen heil in ingrijpen, maar het vermeende gebruik van chemische wapens in voorsteden van Damascus vorige week deed de stemming omslaan.

Amerika en Groot-Brittannië zijn ervan overtuigd dat het Syrische leger een gifgasaanval heeft uitgevoerd en zinnen op afstraffing. De regering van president Bashar al-Assad bezweert nooit gifgas te hebben gebruikt. 

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië