STOCKHOLM - Een gerechtshof in de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft donderdag een eerdere veroordeling tot levenslang voor de moordenaar van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh niet overgenomen. Het hof oordeelde dat Mijailo Mijailovic in een gesloten psychiatrische inrichting moet worden opgenomen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het vonnis is een overwinning voor de advocaat van Mijailovic. Hij ging namens zijn cliënt in beroep tegen de veroordeling tot levenslang en liet een team psychiaters onderzoek doen naar de geestestoestand van de 25-jarige Mijailovic.

Een eerste psychiatrisch onderzoek na diens veroordeling wees uit dat hij ten tijde van de moord voldoende geestelijk gezond was om te beseffen wat hij deed.

Een tweede psychologisch onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het gerechtshof, kwam echter met een radicaal andere conclusie. Mijailovic zou ontoerekeningsvatbaar zijn geweest toen hij op 10 september 2003 Anna Lindh in een warenhuis met messteken dodelijk verwondde. De afgelopen week hoorde het hof beide psychatrische teams.