JERUZALEM - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres vindt dat zijn land 'zo spoedig mogelijk' een eind moet maken aan de militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever.

Daar zijn Israëlische troepen sinds 29 maart bezig steden te bezetten en Palestijnen die mogelijk met aanslagen te maken hebben, op te pakken.

Peres zei zaterdag tegen de publieke radio dat er politieke onderhandelingen moeten beginnen zodra er een eind is gekomen aan de actie van de strijdkrachten.

Hij vindt dat het 'probleem van het terrorisme niet alleen met militaire middelen op te lossen is'.

Met zijn uitspraken reageerde hij op de eis van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, die vrijdag vroeg om onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit de Palestijnse gebieden.

Demonstratie

Een groep van ongeveer tachtig mensen demonstreert zaterdagmiddag op het Plein in Den Haag tegen het geweld van Israël tegen de Palestijnen. De betoging is de opmaat tot een grote landelijke demonstratie, komende zaterdag in Amsterdam.

Bloedbad

In het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin is volgens de Palestijnse minister Nabil Shaath een bloedbad aan de gang. Volgens hem heeft het Israëlische leger het kamp zaterdagochtend vanuit de lucht aangevallen. Daarbij zijn honderden mensen gewond geraakt, zei hij in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in spoedoverleg bijeen zijn.

/DOSSIERMidden-Oosten