LOS ANGELES - De Amerikaanse justitie is een onderzoek begonnen naar de aartsbisschop van Los Angeles, het grootste aartsbisdom van de Verenigde Staten. Dat gebeurt naar aanleiding van een beschuldiging van seksueeel misbruik, dat meer dan dertig jaar geleden zou hebben plaatsgevonden.

Kardinaal Roger Mahoney heeft dit zaterdag zelf bekendgemaakt in een brief aan een aantal media.

Mahoney wordt beschuldigd door een vrouw die zegt in 1970 op een katholiek lyceum in Californië het slachtoffer van Mahoney te zijn geworden. Hij zou haar bewusteloos hebben geslagen en haar daarna hebben misbruikt.

Mahoney zegt dat er van haar verhaal niets waar is en dat hij zelf de justitie en de kerkelijke autoriteiten om een onderzoek heeft gevraagd.

"Deze leugenachtige aantijgingen kwetsen en verdrieten mij, maar ik blijf bidden voor degene die ze hebben geuit", schrijft hij in zijn verklaring.

Mahoney komt met zijn mededeling op een moment dat de Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten veel negatieve publiciteit krijgt wegens seksueel misbruik door priesters en pogingen hen de hand boven het hoofd te houden.

Aanvankelijk wilde de kerk de gegevens van van misbruik verdachte geestelijken niet aan de justitie geven, maar daar is verandering in gekomen. De aartsbisdommen New York en Los Angeles besloten eerder deze week justitie alsnog de namen te geven van priesters die beschuldigd zijn van seksueel misbruik van minderjarigen.

Mahoney doorbrak eind vorige maand voor het eerst zijn stilzwijgen over het pedofilieschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk in de VS. "Ik aanvaard mijn verantwoordelijkheid volledig om alle leden van Gods volk te beschermen tegen elk wangedrag of misbruik", verklaarde hij tegenover gelovigen en driehonderd priesters die een mis bijwoonden in Long Beach.

Ontslag

De Ierse bisschop Brendan Oliver Comiskey van Fern is in verband met een seksschandaal in zijn diocees afgetreden.

Er was zware kritiek over de manier waarop hij was omgegaan met de beschuldiging van ontucht aan het adres van een priester. Paus Johannes Paulus II heeft het ontslag zaterdag aanvaard.

/NIEUWSVaticaan aangeklaagd wegens aandeel pedofilie