LONDEN - Het schilderij 'Jonge vrouw gezeten aan een virginaal' van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer (1632-1675) heeft woensdagavond op een veiling in Londen 24,26 miljoen euro opgebracht. Veilinghuis Sotheby's had het doek getaxeerd op 4,5 miljoen euro.

Het doek meet 25,2 bij 20 centimeter en is lang omstreden geweest. Na ruim tien jaar onderzoek kwamen deskundigen tot de conclusie dat het om een echte Vermeer ging. Het schilderij uit circa 1670 werd pas eind 2003 definitief toegeschreven aan de meester uit Delft.

Op de markt

Het was voor het eerst sinds 1921 dat een werk van Vermeer op de markt kwam. Alle andere 35 bekende schilderijen van zijn hand zijn in particulier bezit of hangen in musea. 'Jonge vrouw gezeten aan een virginaal' was sinds 1960 in bezit van de Belgische baron Fredric Rolin.

De baron overleed twee jaar geleden en zijn erfgenamen besloten de Vermeer te verkopen. Wie het schilderij heeft gekocht, is niet bekend. Het hoogste bod kwam van een telefonische bieder. Deskundigen gingen er vooraf vanuit dat een particulier het schilderij zou kopen.