AMERSFOORT - Tussen de vijf en de tien Nederlandse militairen die de val van de Bosnische enclave Srebrenica meemaakten, hebben zelfmoord gepleegd. Dat zegt voorzitter W. van der Linden van de CNV-bond voor militairen (ACOM) zaterdag.

Drie gevallen weet hij zeker en voor de rest heeft hij "signalen ontvangen van contacten die opeens iemand kwijt zijn."

Volgens Van der Linden lijden tussen de twintig en veertig van de 450 Dutchbat-III-leden aan het posttraumatisch stress-syndroom. Een aantal van deze mensen is in de criminaliteit beland.

Collegavoorzitter T. Heerts van de Algemene Federatie Militair Personeel (AFMP) bevestigt dat vele veteranen problemen hebben, meer dan na andere missies. Hij wil zich echter niet over aantallen uitlaten.

De ACOM-jurist P. Groenhart staat vijf bondsleden bij die wegens geweldsdelicten zijn veroordeeld. "Die mensen gaan de verkeerde kant op en zijn totaal in de war", aldus Van der Linden.

Leed

Heerts herkent dit beeld. Volgens hem is het leed van de veteranen ernstig vergroot doordat het kabinet en de top van defensie achteraf geen verantwoordelijkheid op hun schouders namen.

Hij hoopt dat zij dat, in navolging van VROM-minister Pronk, volgende week alsnog zullen doen nadat het Nederland Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) haar rapport over de val van de enclave heeft uitgebracht.

Van der Linden vindt dat de nazorg van defensie door de jaren heen wel is verbeterd. Alleen militairen die deel uitmaakten van 'samengestelde eenheden' en niet tot onderdelen die als geheel naar Bosnië gingen, missen volgens hem vaak nog ondersteuning.