GENEVE/NEW YORK - Ruud Lubbers, VN-Hoge Commissaris voor de vluchtelingen, heeft de vrouw die tegen hem een aanklacht indiende wegens seksuele intimidatie, verzocht de aanklacht in te trekken. Dat schreef de New York Times woensdag. De krant baseert zich op VN-bronnen die de desbetreffende brief van Lubbers hebben gelezen.

Lubbers (65) heeft de 51-jarige Amerikaanse vrouw volgens de NYT verder beloofd dat hij haar zal beschermen tegen eventuele strafmaatregelen en dat haar carrière niet geschaad zal worden, aldus de NYT.

Ontkenning

De New Yorkse krant onthulde op 19 mei het bestaan van de aanklacht tegen Lubbers. Die heeft steeds ontkend dat hij de vrouw seksueel heeft geïntimideerd.

Lubbers schreef de brief in mei, na de formele aanklacht op 5 mei en voor een eigen verklaring van Lubbers aan alle 6000 medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr, op 28 mei. De vrouw stuurde de brief als 'bewijsmateriaal' naar het onderzoeksbureau OIOS van de Verenigde Naties in New York.

Verdediging

Lubbers ontving het OIOS-onderzoek op 3 juni. Hij gaf de dag erna zelf toe dat het bureau concludeerde dat "iets is voorgevallen dat niet door de beugel kan". Lubbers was het daar niet mee eens en nam drie weken de tijd voor zijn verdediging tegen de aanklachten.

Sindsdien is het wachten op een besluit van VN-baas Kofi Annan. Lubbers en Annan ontmoetten elkaar dinsdag op een conferentie van de Afrikaanse Unie in Ethiopië.

'Vriendelijk en hartelijk'

Lubbers zocht zelf op 28 mei de publiciteit via zijn boodschap aan alle 6000 Unhcr-medewerkers. Hij haalde hard uit naar het OIOS en zei dat hij de vrouw na een vergadering op 18 december vorig jaar slechts "vriendelijk en hartelijk" had uitgelaten. Volgens de oud-premier was dat een vriendschappelijk gebaar. Hij betreurt het dat de vrouw dat verkeerd begreep.

Lubbers was namens het CDA premier van Nederland van 1982 tot 1994. Hij werd Hoge Commissaris voor de vluchtelingen in 2000.