LONDEN - De omstreden Italiaanse vrouwenarts dr. Severino Antinori zegt dat hij erin geslaagd is een zwangerschap tot stand te brengen met een gekloond embryo. De vrouw is inmiddels acht weken zwanger, onthulde Antinori na afloop van een medische conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten tegenover de nieuwszender Gulf News. Antinori wilde geen nadere bijzonderheden geven over zijn patiënte.

Als de mededeling van Antinori waar is, gaat het om de eerste zwangerschap met een gekloond menselijk embryo.

Wereldwijd is veel kritiek op het klonen van menselijke embryo's, onder meer omdat er nog veel te weinig bekend is over de gevolgen en de kans op misvormingen, handicaps en de kans op voortijdige sterfte. De Verenigde Naties wil een verbod op het klonen van mensen.

Volgens Gulf News vertelde Antinori tijdens het congres dat hij ervan op de hoogte is dat het gekloonde schaap Dolly ten prooi is gevallen aan snelle veroudering. Maar volgens hem zijn er 'verschillende resultaten bij verschillende soorten'.

Omstreden

Hij betoogde dat het klonen van mensen iets heel anders is dan het klonen van schapen. De resultaten bij schapen zijn volgens hem in vergelijking met andere diersoorten gering en bovendien zouden de kloneringsexperimenten bij schapen onder de maat zijn.

Vorig jaar kondigde de Italiaan samen met de eveneens omstreden Amerikaanse vruchtbaarheidsdeskundige Panayiotis Zavos aan dat hij dit jaar zou gaan beginnen met het klonen van mensen.

Het plan van de twee werd door collega's met afwijzing en spot bekritiseerd. Maar Antinori en Zavos verzekerden hun critici tijdens een congres over klonen dat zij over de noodzakelijke kennis beschikken.

Veel wetenschappers vinden de twee onverantwoordelijk. Het project van Antinori en Zavos behelst het overbrengen van DNA uit de kern van levende cellen naar een eicel. Het embryo dat zo ontstaat, wordt in de baarmoeder van een vrouw gebracht.

Poging

In februari van dit jaar vertelde Zavos aan de Amerikaanse krant Boston Globe dat zijn team al tien onvruchtbare paren had geselecteerd voor een poging om een zwangerschap met een gekloond embryo tot stand te brengen. Zavos wilde niet zeggen waar hij zijn project zou gaan uitvoeren.

/NIEUWSItaliaanse arts vastbesloten eerste mens te klonen