HILVERSUM - De Lijst Pim Fortuyn is deze week in de politieke barometer verder gedaald van 19 naar 16 zetels. De andere nieuwkomer, Leefbaar Nederland, moest 2 zetels prijsgeven om uit te komen op 3 zetels. De VVD spint weinig garen bij dit verlies, want de liberalen klimmen slechts één zetel.

De opiniepeiling van het bureau Interview NSS in opdracht van het tv-programma NOVA laat een stijging voor de PvdA zien van 2 zetels. De sociaal-democraten komen daarmee op 39 zetels in de peiling. De PvdA is daarmee de grootste partij, ook al zijn het nog altijd zes zetels minder dan de partij van Melkert nu heeft in de Kamer.

Opvallend in de peiling is voorts dat een tot dusver mogelijk geachte rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF geen meerderheid meer zou halen, want die komt uit op 74 zetels. De huidige paarse coalitie van PvdA, VVD en D66 kan met 73 zetels evenmin op een meerderheid rekenen.

Opkrabbelen

In de peiling krabbelt de VVD op, maar ten opzichte van de 38 zetels in de Tweede Kamer staan de liberalen dus nog altijd op een stevig verlies. Het CDA heeft nu 29 zetels in de Kamer en stijgt in de peiling naar 31. D66 wint een zetel ten opzichte van de peiling van vorige week, maar met zeven zetels is D66 in de poll slechts half zo groot als nu in de Tweede Kamer (14 zetels).

GroenLinks zit in de lift. De partij van Rosenmöller heeft 11 zetels in de Kamer en komt in de peiling uit op 13. Ook de SP van Marijnissen is aan de winnende hand, van vijf zetels in de vergaderzaal naar zes zetels in de opiniepeiling. Ook de ChristenUnie stijgt van 5 naar 6 zetels, terwijl de SGP van 3 naar 2 gaat.