AS-SAMAWAH - Drie schutters hebben dinsdag het vuur geopend op een politiepost in het Zuid-Iraakse As-Samawah. Niemand raakte gewond, aldus het Japanse persbureau Kyodo in de nacht van dinsdag op woensdag. In de omgeving van As-Samawah zijn ongeveer 1350 Nederlandse en 550 Japanse troepen gelegerd.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse militairen in Irak is er niet gericht op het gebouw geschoten, maar is wel uit frustratie in de lucht geschoten. De schutters waren waarschijnlijk aanhangers van de opstandige sjiitische leider Muqtada al-Sadr.

Ze wilden het pand, dat tot mei van dit jaar in hun bezit was, terug. Nederlandse militairen zorgden er in mei dit jaar voor dat het gebouw in handen kwam van de Iraakse politie. Leden van de militie van al-Sadr hebben sindsdien geëist dat het gebouw wordt teruggegeven.

De beschieting is voor zover bekend het tweede gewelddadige incident in de "Nederlandse" regio deze week. Maandag ontplofte er een bom langs een hoofdweg, waardoor een Irakees gewondraakte.