SYDNEY - Een Australische terreurverdachte die al twee jaar vastzit op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay, is door de Verenigde Staten een halfjaar lang voor ondervraging vastgehouden in Egypte. De 48-jarige Mahdouh Habib werd daar zo erg gemarteld dat hij er bijna aan overleed.

Dat heeft een voormalig minister van Justitie van de golfstaat Qatar gezegd in een woensdag uitgezonden programma van de Australische televisiezender SBS. Ondervragers zouden Habib in Egypte elektrische schokken hebben toegediend, geregeld hebben geslagen en geïnjecteerd met verdovende middelen, aldus zijn advocaten.

Visum

De inwoner van Sydney werd een maand na de aanslagen van 11 september 2001 opgepakt in Pakistan omdat hij geen visum bij zich had. De Pakistaanse overheid droeg hem vervolgens over aan de Verenigde Staten die hem voor ondervanging overbrachten naar Egypte.

De Amerikaanse advocaat Steve Watts van het Centrum voor Constitutioneel Recht in New York zei in de uitzending dat de Verenigde Staten terreurverdachten geregeld meenemen naar landen als Egypte waar marteling een veelgebruikte ondervragingstechniek is. Volgens Watts is dit ook Habib, een vermeende moslimfundamentalist, overkomen.

Aanklacht

De advocaten van Habib willen de Australische staat aanklagen wegens schending van de mensenrechten. Functionarissen wisten van zijn transport naar Egypte en hadden moeten ingrijpen, zo menen zij.

Habib zit samen met een andere Australiër, de tot de islam bekeerde David Hicks, vast op Guantanamo. Hicks is een van de eerste gevangen op Guantanamo Bay die zal worden voorgeleid voor een Amerikaans militair tribunaal.