LOS ANGELES - Het aartsbisdom Portland in de Amerikaanse staat Oregon zal zich formeel failliet laten verklaren. De maatregel, de eerste in zijn soort in de VS, is volgens de aartsbisschop noodzakelijk gezien de miljoenen die er uitgekeerd zijn en nog moeten worden aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters.

Aartsbisschop John Vlazny heeft tegen Amerikaanse media verklaard dat het aanvragen van het faillissement niet betekent dat de rooms-katholieke kerk zijn verantwoordelijkheden zal ontlopen.

53 miljoen

Het aartsbisdom heeft al met 130 mensen schikkingen getroffen voor een bedrag van 53 miljoen dollar. Dinsdag zou er een nieuwe rechtszaak beginnen waarin een schadebedrag van zeker 150 miljoen werd geclaimd door tientallen slachtoffers van misbruik.

,,Dit soort claims hebben niets meer met een financiële compensatie te maken en de bodem van de schatkist is al in zicht. Dit is de enige manier waarop ik ook in de toekomst kan verzekeren dat er een financiële tegemoetkoming uitgekeerd kan worden'', aldus Vlazny. Tegen het aartsbisdom lopen nog ongeveer zestig andere rechtszaken wegens seksueel misbruik,

Een collega van Vlazny in Tuscon (Arizona) overweegt zijn bisdom ook bankroet te laten verklaren. Het aartsbisdom Santa Fé in New Mexico heeft al zijn spaartegoeden moeten aanspreken.

De Amerikaanse rooms-katholieke kerk heeft tot dusver in totaal al ongeveer 650 miljoen dollar uitgekeerd als gevolg van het omvangrijke seksschandaal dat de Amerikaanse kerk al enkele jaren in de greep houdt.