WENEN - Oostenrijk rouwt om de dood van zijn president Thomas Klestil. Het 71-jarige Oostenrijkse staatshoofd overleed dinsdagavond laat in het bijzijn van zijn familie in een ziekenhuis in Wenen aan de gevolgen van een hartinfarct dat hem maandag trof. Hij was slechts 36 uur verwijderd van de voltooiing van zijn tweede ambtstermijn.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Oostenrijkse premier Wolfgang Schüssel noemde Klestil in een reactie op diens dood een grote persoonlijkheid. Heinz Fischer, die in april werd gekozen tot opvolger van Klestil en donderdag zal worden geïnaugureerd, sprak van een "werkelijk indrukwekkende levensweg", die getekend werd "door plichtsgevoel tot de laatste ademtocht".

Volgens een woordvoerder van het Generaal Hospitaal in Wenen, waar de president sinds maandag in een kunstmatige coma werd gehouden, stierf Klestil om 23.33 uur. Als doodsoorzaak werd "een algemeen falen van organen" genoemd. Klestil werd maandag met spoed naar het ziekenhuis overgebracht nadat hij was getroffen door een hartinfarct. Artsen sloten niet uit dat hij door zuurstofgebrek ook een hersenbeschadiging had opgelopen. Op de vraag of Klestil enige kans maakte op herstel, zei een van zijn artsen dinsdagmiddag al dat hij "uiterst bezorgd" was.

De Oostenrijkse president had al langer gezondheidsproblemen. In 1996 was hij vier maanden uit de running door een zogenaamde atypische longontsteking. Onlangs moest hij afspraken afzeggen wegens complicaties na een operatie aan beide achillespezen. Ook zijn longklachten speelden weer op.

Klestil laat zijn echtgenote en een dochter en twee zoons uit zijn eerste huwelijk achter.