ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Rotterdam is vrijdag drie jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, tegen een voormalig medewerker van diervoederproducent Provimi.

De inmiddels ontslagen man, de 55-jarige E. van M. uit 's-Gravendeel, wordt ervan verdacht in de periode 1996 tot 2001 zo'n 28 miljoen euro te hebben verduisterd. Hij belegde geld van het Schiedamse bedrijf in aandelen en wilde de winst zelf houden.

De verdachte was administratief manager bij Provimi, wereldleider op het gebied van voeders. Hij liep in februari 2001 tegen de lamp toen bij een controle facturen niet bleken te kloppen. "Het was eigenlijk onzin die facturen te maken, want er keek geen hond naar", aldus Van M.

Bij het beleggen kende de manager weinig geluk, want tijdens het onderzoek werd Van M. slachtoffer van een oplichter die hem voor ruim 10,2 miljoen euro tilde. Van M. gaf tijdens de zitting toe dat eigenlijk al het geld is uitgegeven aan aandelen, slechts een paar duizend euro ging op aan privé-uitgaven.

P. van Russen Groen, advocaat van de verdachte, vindt het een zware eis. Hij zegt: "Mijn cliënt is wellicht een beetje naïef geweest. Hij handelde te goeder trouw en wilde Provimi niet bestelen." De raadsman verweet justitie dat geen taakstraf is overwogen, terwijl hij dat een passende straf acht.

/ECONOMIEEx-werknemer verduisterde miljoenen euro's