HAARLEMMERMEER - Koningin Beatrix heeft vrijdagmiddag de vijfde editie van de Floriade geopend. De grote wereldtuinbouwtentoonstelling wordt elke tien jaar gehouden. Het Floriadepark ligt in de gemeente Haarlemmermeer. Het park verwacht tussen april en oktober 3 miljoen bezoekers te trekken.

De Floriade verkoopt zichzelf als 'de leukste tuin van Nederland'. Internationale en Nederlandse inzenders hebben het park ingericht met driehonderd attracties, zoals een bloemenvallei. Landen uit Azië, Afrika, Amerika en Europa doen mee aan de tentoonstelling.

Het park is 65 hectare groot en onderverdeeld in drie delen. Elk deel is makkelijk te herkennen voor de bezoekers. Ze liggen namelijk bij 'het dak', naast 'de berg' en aan 'het meer'. Hoofdontwerper van de Floriade is landschapsarchitect Niek Roozen.

Zonnepanelen

Het dak is 100 bij 280 meter groot en bedekt met 19.000 zonnepanelen. Het is daarmee de grootste zonnecentrale van de wereld, die de Floriade van energie voorziet. Onder dit dak is een bloemententoonstelling ingericht, die de zintuigen van de bezoekers moet prikkelen. Ook is er een overdekt openluchttheater.

Herkenningspunt van de Floriade is de Big Spotters' Hill, de 'berg', die al van verre te zien is. Vanaf deze berg heeft de bezoeker een prachtig uitzicht. Bezoekers kunnen hem beklimmen in een computergestuurde CyperCab, een automatisch karretje. Aan de voet van deze veertig meter hoge zandpiramide liggen tien eilanden, waar het thema duurzaamheid wordt gepresenteerd.

Internationale tuinen

Aan de zuidkant van het park ligt een bos met in het midden een meer. Grenzend aan het water liggen twintig internationale tuinen.

De Floriade biedt ook ruimte aan kunst, cultuur en evenementen. In het park is een groot aantal kunstobjecten te vinden van beroemde kunstenaars, zoals Auke de Vries. Hij ontwierp een tempel die op de Big Spotters' Hill staat. Ook zijn er doorlopend optredens van artiesten.

De Floriade is van 6 april tot en met 20 oktober voor het publiek geopend.