Koning Harald V van Noorwegen is vrijdagmiddag in Lage Vuursche bij de begrafenis van prins Friso. 

Dat heeft het Noorse hof woensdag bekendgemaakt op de eigen website.

Koning Harald is peetvader van prins Friso en was samen met zijn vrouw koningin Sonja in 2004 als een van de weinige buitenlandse koninklijke gasten aanwezig bij het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit.

Mabel en prins Friso waren in 2007 te gast bij de viering van de 70e verjaardag van koning Harald. Vorig jaar, kort na het ongeluk van prins Friso, werd Mabel samen met de groep voormalige wereldleiders 'The Elders' op het Noorse paleis ontvangen.

Op de site van het Noorse hof staat dat de begrafenis van prins Friso vrijdagmiddag om 15.00 uur plaatsvindt. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft nog geen tijdstip naar buiten gebracht voor de uitvaart.

Overleg

De gemeente Baarn, politie, marechaussee en de Rijksvoorlichtingsdienst hebben woensdag druk overleg over alle regelingen die nodig zijn voor de uitvaart. Er komen zeker wegafsluitingen en andere verkeersmaatregelen en ook de openbare orde is een belangrijk aandachtspunt. Gemeente en politie verwachten echter pas donderdag iets te kunnen zeggen over exacte maatregelen.

Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug bestaat uit een hoofdweg met wat zijwegen. Langs de Dorpsstraat zijn tal van pannenkoekenrestaurants gevestigd, waar het dorp om bekend is. De plaatselijke ondernemers zijn bij het overleg betrokken volgens de gemeente. Ook is er contact met de eigenaars van campings in de bossen rond het toeristische dorpje.

''Het is druk in Lage Vuursche omdat het nog volop vakantietijd is. Wij zijn dinsdag ook verrast door het nieuws en we moeten nu snel handelen om dit alles in goede banen te leiden'', zeggen gemeente en politie.

Alle berichten over prins Friso