AMSTERDAM - Giro 555 is opengesteld voor noodhulp aan de slachtoffers van het conflict in Sudan. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben daartoe besloten. Vanaf woensdag worden radio- en televisiespotjes uitgezonden om aandacht te vragen voor de crisis in Sudan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het gironummer in Den Haag wordt herhaaldelijk opengesteld voor hulp aan crisisgebieden. Het conflict in Sudan speelt tussen de huidige, Arabische regering en het zwarte, Afrikaanse deel van de bevolking. Vooral het westen van het land, Darfur, is momenteel een brandhaard. Door het geweld zijn veel mensen slachtoffer geworden van de oorlog. De regentijd die nu aanvangt, zal nog meer slachtoffers maken.

De strijdende partijen in Sudan zorgen voor grootschalige vernietigingen. Ruim 110 duizend mensen zijn daardoor op de vlucht geslagen richting buurland Tsjaad. Zij worden vooral in Darfur door de SHO opgevangen.

De Samenwerkende Hulporganisaties bestaan onder meer uit Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Novib, Terre des Hommes, Unicef en het Nederlandse Rode Kruis. Donateurs kunnen de stand van de actie bijhouden op www.giro555.nl.